border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border
g
border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border

Proizvodi

border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border
1

Rakija od šljiva - ljuta ali pitka

Rakija od šljiva stoljećima „vlada“ ovim krajevima, pa je proizvodnja vrhunske rakije od šljiva predstavljala veliki pothvat u kraju u kojem svi peku „najbolju“ šljivovicu. Kneževa rakija od šljiva proizvedena na tradicionalni način u bakrenim kotlovima dvostrukom destilacijom (prepečenica), uskoro je postala nadaleko poznata i tražena jer hrastova burad u kojoj „stari „ naša šljivovica oplemenjuje rakiju u kojoj je u potpunosti zadržana aroma voća.

2

Rakija od jabuka - mirisna smirenost

Samo kasne sorte zlatnog delišesa dolaze u obzir pri proizvodnji rakije od jabuka. Pri branju se odmah odstranjuju peteljke, a nakon što se jabuka samelje , dobiveni jabučna kaša fermentira , dajući sirovinu za Kneževu rakiju od jabuka. I ova, kao i sve ostale rakije mora odležati osamnaest mjeseci u tamnom prostoru da bi postala vrhunska rakija - proizvod koji krijepi i smiruje.

3

Rakija od kajsija - kraljica voćnih rakija

Stare mađarske sorte kajsija osnovna su sirovina za proizvodnju Kneževe rakije od kajsija. Branjem samo zdravih i zrelih plodova limitirali smo količine radi vrhunske kvalitete. Ručno otkoštavanje i gnječenje kajsija priprema je za smirenu fermentaciju, te nakon destilacije u bakrenim kazanima na tradicionalni način, Kneževa rakija od kajsije miruje osamnaest mjeseci prije no što zauzme svoje mjesto - mjesto kraljice voćnih rakija.

6

Rakija od krušaka - nježno iznenađenje

Rakija koja zauzima posebno mjesto među rakijama. Delikatni, nježni okus kasnih sorti krušaka u potpunosti je pretočen u Kneževu rakiju, čineći je proizvodom koji trajno postavlja standarde kvalitete voćne rakije, standarde koje je vrlo teško dostići. Kneževa rakija od kruške proizvod je koji svake godine vrhunskom kvalitetom iznenadi sve one koji uživaju u bogatstvu okusa i aroma Kneževe rakije od krušaka.

8

Kneževa travarica

Glavni sastojak Kneževe travarice je korijen ljekovite biljke iđirot, koji stoljećima pomaže da prepoznatljiva, ljutom crvenom papriko začinjena kuhinja baranjskih krčmi ne škodi ljudima koji kao aperitiv konzumiraju Kneževu travaricu.Macerat iđirota i ostalih ljekovitih trava iz Kneževe travarice djeluje kao karminativ,stomahik,stimulans i afrodizijak.

18

Liker od višnje - bakin recept

Stari recepti još uvijek žive. Samo zdrava otkoštena višnja , vrhunska voćna rakija od jabuka i šećer osnova su za proizvodnju likera od višnje. Bez ikakvih dodataka i primjesa slatki,mirisno opojni napitak dobiven po receptu Jelke Mautner, već 8o godina krijepi i uveseljava sve koji ga ispiju.

5

Rakija od dunja - mirisi djetinjstva

Udruga Upriv jedini je proizvođač rakije od dunja u Hrvatskoj. Do kasne jeseni dunje „zore“ na stablima , a tada umjesto na bakinom ormaru završe u Kneževoj rakiji. Ukomljena u tamnim gatorima fermentira tiho i mirisno, a destilacijom po tradicionalnoj recepturi u bakrenim kazanima, ne gubi niti jednu aromatsku karakteristiku, pa nakon osamnaest mjeseci stabilizacije destilat postaje vrhunska rakija od dunja.

Kako piti

border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border

Vrhunske voćne rakije – Kneževa rakija proizvodi su prema kojima se moramo odnositi s dužnim poštovanjem. Sve bogatstvo prirode pretače se u bistru mirisnu tekućinu koja nas krijepi i smiruje.

Da bi u potpunosti uživali u tom voćnom nektaru moramo se naučiti da:
- temperatura posluživanja vrhunskih voćnih rakija mora iznositi od 14 do 16 C
- u vrhunskim rakijama se uživa u tišini
- bilo da smo sami ili u društvu rakije se konzumiraju iz posebnih čaša kojima je središnji dio trbušast a gornji sužen

Čaše su na stalku (petici) koju držimo među prstima. Laganim kružnim pokretima ruke rakiju zavrtimo po trbušastim stjenkama, te time oslobođene arome i mirise osjećamo kroz posebno oblikovani suženi otvor na vrhu čaše.

Uz bogatstvo aroma, u rakiji treba uživati i vizualno. Postavite čašu s rakijom prema izvoru svjetlosti, jer će tako do punog izražaja doći kristalna bistrina tekućine. U vrhunskim rakijama treba uživati čak i pri točenju u čaše, slušajući tok dragocjenog napitka.

Knjigu PROIZVODNJA RAKIJE, Davorin Škoflek možete skinuti ovdje.

border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border