border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border
g
border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border
border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border

Kneževa rakija

Vrhunski baranjski proizvod. Destilerija udruge UPRIV u Kneževim Vinogradima jedina je u Hrvatskoj koja proizvodi vrhunske voćne rakije na tradicionalni način. Spojivši tradiciju sa tehnologijom (voditelj proizvodnje je osposobljen za poslove desalitera prirodnih domaćih pića) udruga UPRIV započela je proizvodnju vrhunskih voćnih rakija.

Branjem samo zdravih i zrelih plodova limitirane su količine proizvedenog destilata radi postizanja što bolje kvalitete. Otkoštavanjem kajsije i šljive te kidanjem peteljki sa jabuke i kruške voće se priprema za mljevenje te se ukomljava u tamnim prostorijama sa kontroliranom temperaturom.

Desitlacija se po završenom procesu vrenja obavlja u bakrenim kotlovima po tradicionalnoj recepturi, pri čemu dobivamo destilat vrhunske kvalitete. Destilat, čija se ispravnost i kvaliteta kontrolira kemijskim analizama, mora dvije godine uz stalni nadzor “mirovati” u tamnim i hladnim prostorima, da bi se stabilizirao i postao vrhunska voćna rakija.

Kvalitetno voće starih baranjskih sorti te tradicionalni način proizvodnje omogućava da se rakije ne skrivaju iza visokih postotaka alkohola ili boja i mirisa bureta, već su kristalno bistre u punoj raskoši mirisa voća, promovirajući time kulturu pijenja vrhunskih domaćih voćnih rakija.

Takovim pristupom proizvodnji rakija postignuti su vrhunski rezultati, te je Kneževa rakija na slijedećim ocjenjivanjima osvojila zlatne medalje: HGK OSIJEK 2007., 2008., 2009., 2010., 2011. zlatna medalja Vinkovačke jeseni 2008 apsolutni šampion, 2010 zlatna medalja EKO ETNO HRVATSKA Zagreb 2008 zlatna medalja GAST SPLIT 2010.,2011.,2012. Zlatna medalja. U kušaoni, koja je izgrađena u sklopu destilerije, moguće je kušati vrhunske voćne rakije,kao i obaviti kupovinu istih.

Zanimljivost! Udruga Upriv spada među rijetke proizvođaće koji uprkos visokim cijenama i teškoj ekonomskoj situciji nema problema sa plasmanom svojih proizvoda, te se odlučila na jedinstven način prodaje, pa se tako Kneževa rakija zbog ograničenih količina i stalnog ineresa kupaca, može kupiti isključivo u destileriji u Kneževim Vinogradima.

Nazad

border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border border